top of page
Writer's pictureYunlong

Biu Jee – Nödtekniker och “Dartande Fingrar” i Wing Chun


Biu Jee

Biu Jee, även kallad “Thrusting Fingers” eller “Dartande Fingrar”, har ett annat namn inom Wing Chun som är “Gow-Gup-Sao”, vilket betyder “Nödtekniker”. Detta är passande eftersom Biu Jee-tekniker används för att återta kontrollen över mittlinjen när den gått förlorad. Precis som en kompass alltid pekar mot norr, tränar Biu Jee våra händer att återgå till mittlinjen – därför kallas formen även ibland för “Standardkompassen”.


Vad är Biu Jee?

Biu Jee är inte bara en avancerad handform utan också en djupgående granskning av källan till varje teknik i Wing Chun. När en elev har bemästrat Biu Jee, har de tillräcklig förståelse för att uttrycka Wing Chun på en mer personlig nivå. I denna form introduceras också avancerade principer och tekniker, vilket gör den särskilt viktig.


Formens huvudmål är att träna händerna att så snabbt som möjligt återvända till mittlinjen, vilket är en central grund i Wing Chuns teori. Trots detta bör eleverna inte förlita sig på Biu Jee-tekniker i vanliga fall, utan dessa ska endast användas i nödsituationer när mittlinje, struktur och balans har förlorats.


Nödtekniker och armbågstekniker

Biu Jee introducerar också armbågstekniker som endast bör användas när handens eller armens struktur har kollapsat eller blockerats. Eleverna bör träna flitigt för att undvika att behöva använda Biu Jee-tekniker i en verklig självförsvarssituation, men det är en trygghet att veta att de finns tillgängliga om det behövs.


Formen förlänger dessutom räckvidden och lär ut hur man kan använda fingertopparna som både vapen och fysisk avskräckning, för att förhindra en motståndare från att komma nära. Detta görs genom att utnyttja Hao-Chong-Ma-stegmönstret.


Återhämta kontrollen i farliga situationer

Biu Jee är fylld med tekniker för att återfå kontroll när du befinner dig i en ofördelaktig situation där din struktur och balans har rubbats. De koncept och principer som tränas i Biu Jee används för att återta kontrollen över mittlinjen i annars farliga situationer. Därför kallas dessa tekniker också för “Gow-Gup-Sao”, eller nödtekniker, eftersom de ska användas när en practitioner’s kontroll har brutits antingen genom eget misstag eller genom en mycket skicklig motståndare.


Dödliga tekniker och armbågsslag

Kup Jarn, det nedåtgående armbågsslaget, betonas starkt i Biu Jee, liksom Biu Sao – en teknik som riktar sig mot ögonen, halsen och de 108 vitala punkterna på kroppen. Biu Jee har länge varit en hemlig form som hållits undan från den breda kampsportspubliken, men idag undervisas den öppet för avancerade utövare i Wing Chun-skolor över hela världen.


Sammanfattning

Biu Jee är den tredje och sista handformen inom Wing Chun. Genom att integrera rörelser från de två första formerna, lär sig utövaren att använda en unik kraft genom höfter, fotarbete, handled och armbåge för att skapa en förödande effekt. Denna kraft kan skada inre organ, störa nervsystemet och i extrema fall vara dödlig. Biu Jee är en kraftfull och avancerad teknik som kräver noggrant och ansvarsfullt tränande.

Comments


bottom of page